al 17064 handtekeningen

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie is een techniek om films en tv-programma’s toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. Een stem beschrijft in de pauzes tussen de dialogen alle visuele elementen. Zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film of het tv-programma veel beter volgen.

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt heeft de app ‘Earcatch’ gerealiseerd die audiodescriptie technisch mogelijk maakt. Nu moeten de makers en producenten nog voor de stemopnames zorgen.

Kijk hoe het werkt

 

Ervaar het zelf

Audiodescriptie is een techniek om films en tv-programma’s toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. Een stem beschrijft in de pauzes tussen de dialogen alle visuele elementen.

Dit is de uitlegvideo van de Earcatch app:

Tekstalternatief geopend gesloten

(Op een paarse achtergrond verschijnt het gele logo van Earcatch.) VOICE-OVER: Nu is er Earcatch. (Een animatie.) De Earcatch-app levert audiodescriptie via je smartphone of tablet. Audiodescriptie is een techniek waarbij een stem beschrijft wat er in beeld te zien is. Dit biedt mensen die blind of slechtziend zijn een optimale filmbeleving. (Een lachende smiley maakt plaats voor een vraagteken.) Hoe werkt het? Installeer de app gratis op je smartphone of tablet. (Een lijst met filmtitels.) Selecteer uit het Earcatch-aanbod de film die je in de bioscoop gaat bezoeken en download vervolgens de bijbehorende audiodescriptie, gewoon thuis via je wifi. (De film Gooische Vrouwen II is geselecteerd.) Neem je smartphone mee naar de bioscoop zet je koptelefoon op en kies 'afspelen' zodra de film begint. (Op het scherm van een smartphone staat een gele 'w'. Om de letter cirkelt een boogje.) Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijkloopt met wat er in beeld te zien is. (Een bioscoopgordijn schuift open. Vervolgens verschijnt er een fragment uit Gooische Vrouwen II.) EEN MAN GILT AUDIODESCRIPTIE: Helemaal in paniek rent Yari de oprit van de villa van de Morero's op. De limousine stopt en de vriendinnen stappen uit. (De film Gooische Vrouwen II gaat verder op een videoscherm dat boven een bank hangt.) VOICE-OVER: Ook thuis kun je genieten van Earcatch. Bekijk films en series via televisie, dvd of video on demand en beluister de audiodescriptie via de app. (Het videoscherm en de bank verdwijnen.) Download Earcatch nu in de App Store of Google Play. Films kijk je samen met Earcatch. (Op een paarse achtergrond staat het gele logo van Earcatch, dat bestaat uit het woord 'Watson' in hoofdletters in een rechthoek.)

Website EARCATCH

Al 17064 mensen
tekenden de petitie

teken ook voor meer audiodescriptie:

We kunnen alle steun gebruiken!

Deel deze pagina met zoveel mogelijk mensen